Marokko, Koninginnedag, DELE y calor! - Reisverslag uit Sevilla, Spanje van Suzanne Veenstra - WaarBenJij.nu Marokko, Koninginnedag, DELE y calor! - Reisverslag uit Sevilla, Spanje van Suzanne Veenstra - WaarBenJij.nu

Marokko, Koninginnedag, DELE y calor!

Door: Suzanne

Blijf op de hoogte en volg Suzanne

14 Mei 2012 | Spanje, Sevilla

Waar te beginnen? In de afgelopen 2 weken is er alweer genoeg gebeurd. Ten eerste het tripje naar Marokko, wat echt heel vet was. Doordat er vanuit onze school te weinig inschrijvingen waren, werden we samengevoegd met een andere groep. Hierdoor gingen we in plaats van vrijdag aan het eind van de middag, al ’s ochtends weg, wat ons weer een volle dag extra in het Afrikaanse continent gaf! Met de boot staken we de straat van Gibraltar over, waar we nog steeds in Spanje waren? Weer wat geleerd, maar niet veel later staken we dan toch de grens met Marokko over. Na een korte installatie in het hotel gingen we eerst richting Tetouan. Ik was van te voren een beetje bang dat het Noorden van Marokko nog vrij westers zou zijn, omdat het zo dicht bij Spanje is en er veel toeristen komen. Maar niets was minder waar. Je bent echt ineens in een andere wereld, waar de oproep tot gebed 5 keer per dag over straat schalt en vrouwen in hoofddoek, burka of nikaab gesluierd over straat gaan. In de medina, het oude stadsdeel, liepen we over een soort markt. Waar je aan de ene kant kippen in een kooi ziet rondlopen, de mooiste mag je uitkiezen, dan wordt die persoonlijk voor je geslacht. Verder veel kleine winkeltjes, waar ze van alles en nog wat verkopen. Zaterdag gingen we naar Assilah en Tanger. Het weer zat helaas niet mee, het miezerde en het was koud. Maar –vooral Assilah – was mooi om te zien. Tanger was niet zo bijzonder, heel veel toeristen die voor een dagje overkomen. Hier heb ik mijn afding kunsten nog in de praktijk gebracht, erg succesvol was ik niet. Wel minder betaald natuurlijk, maar volgens mij nog veel te veel... Onze laatste dag gingen we naar Chefchaouen, een soort smurfendorp. De huisjes waren allemaal blauw. Helaas regende het deze dag nog harder, en met 8 graden hadden we het dieptepunt toch wel bereikt. Voor de lunch gingen we dan ook zo ver om aan tafel onze schoenen en sokken uittrokken om die over de verwarming te laten drogen. De Marokkaanse keuken blijft trouwens superlekker, cous cous, tajine en muntthee por supuesto. Zondagavond gingen we moe – we maakten lange dagen en zijn 3 keer van tijdszonde gewisseld – maar voldaan weer naar Spanje. Ben echt blij dat ik gegaan ben, vond het erg indrukwekkend om een keer in een Arabisch land te zijn.

Maandag was het Koninginnedag, en dat moet met alleen maar Nederlandse huisgenootjes natuurlijk gevierd worden. Overdag moesten we natuurlijk gewoon naar school, maar wel in stijl. Dus met oranje haren, een oranje shirt en oranje wangetjes. Dat werd een mooie uitleg – in het Spaans- over de Nederlandse cultuur. ’s Avonds werd er nog verder gefeest, en laten we het er maar bij houden dat het maar goed was dat 1 mei (dag van de Arbeid) een vrije dag was.
Toen nog een weekje naar school en toen stond mama alweer voor mijn neus op het vliegveld! En, net zoals met papa, was het weer alsof ik nooit was weggeweest. Met een tas vol eten; dropjes, stroopwafels, hagelslag en, heeel belangrijk; HEMA pennen!
Ik leer hier nog steeds veel, in Japan hebben ze in de trein voor vrouwen een aparte coupé, in Zweden hebben ze een melk-cultuur en in Korea luisteren ze mierzoete Koreaanse muziek. Oh, ik leer trouwens ook nog veel Spaans.
Ik ga nu, vanwege mijn DELE examen over 1,5 week, de hele dag naar school. De DELE cursus is vooral heel veel oefenen en voorbereiden op het examen.
Soms heb ik er alleen wel te eigenwijs voor, 15 minuten met de auto van het strand? Is dat; a)ver van het strand, b) dicht bij het strand of c) iets random anders. Ik vond 15 minuten ver, maar dat moest toch echt dicht bij het strand zijn. Mijn argumenten dat 15 minuten in China en 15 minuten in Nederland toch wel wat anders was, mochten niet helpen. Ik was het er natuurlijk niet mee eens, maar gelijk kreeg ik niet. Nare leerling ben ik ook.
Behalve vocabulaire leer je niet zo heel veel bij, het is voornamelijk oefenen en veeeel huiswerk maken. Daarbij gaan de gewone lessen ook gewoon door. Ik ben van klasje gewisseld, en heb nu les van José. We praten voor heel erg veel en daar leer je natuurlijk heel veel van, maar soms vind ik het ook wel fijn om rijtjes en regeltjes te leren. Dus ik ben lekker druk. Het is maar goed dat het ritme hier wat anders ligt, vanwege het late avondeten heb je een lange middag.

Mama had het slechte weer uit Nederland meegenomen, dus zaterdag liepen we in de regen door de stad. Veel bijzonders hebben we niet gedaan, even lekker geshopt, rondgelopen en de kathedraal bezocht. ’s Avonds belandden we nog bij een flamencoshow, erg indrukwekkend! Zondag zijn we met de trein naar Córdoba (Spanje dit keer, haha) gegaan. Ik vond de Mezquita zo mooi om te zien. Zonde eigenlijk dat ze in de moskee een kerk hebben gemaakt, maar dat zorgde ook wel weer voor het ‘vreemde’. En maandag is het mooie weer – dat we nu nogsteeds hebben- dan echt begonnen. We bezochten het Alcazar en Plaza España en volgens mij nog wel wat, maar dat weet ik even niet meer. Het komt erop neer dat de 4 dagen weer veel te snel voorbij zijn gegaan, dat we superveel gezien hebben en weer heerlijk bijgekletst hebben. Na deze overvolle dagen was ik dan ook vrij afgemat, maar tijd om bij te komen was er niet echt. Het leven in Sevilla gaat namelijk altijd door!

Zo hebben we afgelopen week een waterfiets gehuurd, en zijn we de rivier op gegaan. Heerlijk met dit warme weer, want ik snap nu wel waarom Sevilla de warmste stad van Spanje is. Temperaturen van 42 graden zijn hier niet vreemd, en omdat er vrijwel geen wind staat, is het erg warm. Verder chillen we verder bij de rivier, en gisteren zijn we naar het strand gegaan in Matalascañas – 2 uur met de bus, wat normaal een half uur met de auto zou zijn. Maar het was heerlijk, de zee maakte alles een stuk aangenamer en super lekker om weer eens te zwemmen. Helaas is de Spaanse zon sterker dan factor 50. Mooi rood is niet lelijk, zullen we maar zeggen.
Het gaat hier dus supergoed met me, heb het prima naar mijn zin. 2 weken geleden is het weekschema van eten ingevoerd, en zodoende zitten we dus vaak met zijn 8en allemaal lekkers te eten. Maar natuurlijk ga ik ook uit eten, gaan we ’s avonds ergens wat drinken en in het weekend uit! Ik word alleen wel steeds vermoeider, echt tijd om bij te slapen is er niet echt bij. Maar, ik geniet ervan nu het nog kan!

Mijn 5 minuten interview is trouwens ingekort tot hooguit 10 seconden op de Spaanse tv. Ik geef antwoord op een vraag, en daarna heel veel ge hahahahahaha. Maargoed, toch leuk hè. En van mijn tante Mascha heb ik vernomen dat Letizia ook zo aan haar prins is gekomen, dus we houden hoop!
Liefs, Suzanne
PS: bedankt voor de lieve kaartjes, berichtjes en dingetjes die sommigen van jullie aan mama hebben meegegeven. 2 weken geleden lagen er in 3 dagen 4 kaartjes in de postvakjes, erg leuk!

• 14 Mei 2012 - 16:41

Manon:

Je maakt echt zoveel mee joh! Echt leuk om telkens te lezen. Nog heel veel plezier de laatste twee weekjes! (Als ik je 'reisstatus' mag geloven) XX

• 14 Mei 2012 - 16:54

Juliet:

Lieve suus, wat klinkt dit allemaal leuk! Supergaaf dat je naar Marokko bent geweest zeg, dat is gewoon Afrika! Ik wilde je net vragen hoe het met je ging daar. Geweldig dat je moeder kwam, dat is toch altijd fijn:) 26 mei ben je terug toch? Die onthou ik; ik zit dan in de trein naar NY. We zien elkaar snel weer, en komende week heb ik heel veel tijd om te skypen dus laat maar weten als je nog tijd hebt in je drukke schema, lijkt me gezellig!! Dikke kus, xx

• 14 Mei 2012 - 22:22

Mariska:

Hé chick! Superleuk om weer te lezen! Je marokko- reis beschrijving is echt precies hetzelfde als het mijne! ( Had je ook 'Michael Douglas' als gids?) Ja de tijd gaat ongelooflijk snel hè! Je moet er echt zoveel mogelijk van gaan genieten ( bijslapen kan thuis genoeg, geloof me!) Gelukkig voor mij, ben je wel binnenkort weer thuis, want ik heb je gemist! Kan ik trouwens dat interview van jou nog ergens terugkijken? Nou, ga genieten/bruin worden en nog even vlammen voor dat examen! Veel liefs en tot skype XXX

• 15 Mei 2012 - 14:06

Carolien:

Lieve Suzanne, 43 graden is wel heel warm! Is er wel schaduw genoeg? Hier was het vanmorgen 8 graden met regen. De bomen hebben inmiddels hun blaadjes gekregen en onze heg is weer pachtig groen geworden. Het gras in de tuin zie je bijna groeien! Hoewel zwembad klarenbeek al weer geopend is, hebben we nog geen behoefte gehad om een frisse duik te nemen. Hoe zit het met de temperatuur van het zeewater in Spanje? En kun je er ook snorkelen?
    En hoe gaat het nu met je Spaans? Spreek je nu voornamelijk Nederlands met de "oranje brigade"?
    Ik ga nu snel even naar Appie voor boodschappen, koken en daarna heerlijk tennissen (als het stopt met regenen.....) .